1 de cada 5 adolescents està en risc de desenvolupar un Trastorn de la Conducta Alimentària.

La prevalença de la població universitària amb risc de desenvolupar  un TCA és de 14,9% en homes i un 20,8% en dones. El TCA suposa una interrupció clau en el desenvolupament vital i maduratiu dels adolescents i joves. Aquest fet pot provocar una important desorientació social, ocupacional i de projecció de futur, aspectes que van molt més enllà de problemes físics i són, moltes vegades, més difícils de resoldre.

Saps com afecten els Trastorns de la Conducta Alimentària en l’àmbit familiar i escolar?

Pots veure-ho a Canal Youtube FITA Fundación

Al llarg de l’adolescència és quan existeix major risc  de desenvolupar un TCA, degut  a que es tracta d’una etapa en la que la personalitat de l’individu està en ple procés de construcció i definició i per tant, en situació de major vulnerabilitat. Una elevada exigència personal, baixa autoestima, la percepció negativa de la pròpia imatge personal són factors que poden predisposar a desenvolupar la malaltia en aquestes edats.

La combinació d’aquests factors amb un context familiar en excés sobreprotector o desestructurat  amb situacions de major estrés i pressió social (com la selectivitat) podem facilitar el desenvolupament d’un TCA

Potenciar la comunicació en el context familiar en edats primerenques i no esperar a l’adolescència, posar-nos en la pell de l’adolescent i empatitzar amb el moment que estan vivint, compartir àpats en família almenys un cop al dia, desconnectar-nos de les xarxes socials, mòbils, tauletes i TV durant els àpats ajuda a compartir el dia a dia i les preocupacions.

Per aquest motiu el primer dels espots es desenvolupa en el context familiar i fa referència a la importància que mares i pares es comuniquin amb els fills facilitant espais de diàleg potenciant l’escolta activa.

Si vols saber-ne més estigues atent al calendari… el proper 5 d’abril de 2018 podràs veure el primer dels espots de la campanya de sensibilització en TCA.